PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2011-01-24

Stephan Mendel-Enk, prisad författare och nybliven ståuppare


Hej Stephan, grattis till nomineringen till Borås Debutantpris – vad betyder det för dig att få en sådan utnämning?
Tack så mycket! det känns jättebra och smickrande. Det betyder säkert också att fler får upp ögonen för boken.

Berätta lite om din bok och varför du skrev den.
Den handlar om Jacob, en kille på omkring 23-24 år som kommer till sin hemstad Göteborg för sin mormors begravning. Det mesta av handlingen utspelar sig tio år dessförinnan, när hans föräldrar skilde sig och hans pappa blev gravt deprimerad. Mor- och farföräldrarna samt den judiska församlingen som familjen är aktiv i spelar också en stor roll i boken.

Mycket av innehållet liknar saker jag själv varit med om och jag har funderat på att skriva den sedan jag var 17-18 år.

Hur har du gått till väga när du skrev ”Tre apor”?
Jag bara började skriva och trodde det skulle gå fort. Men efter ett år hade jag bara sex A4:or som mest bestod av punkter. Sen kom jag på ett nytt upplägg och skrev kanske 80 sidor på ett halvår. En eftermiddag när jag läste igenom dem tyckte jag de var så usla att jag slog sönder datorn. Jag började om säkert sju, åtta gånger innan jag kom fram till ett upplägg och en ton som passade.

Kommer du med någon ny bok framöver?
Jag håller på med en som ska utspela sig i Bombay. Min fru är SVT-stringer i Indien och vår familj ( vi har två barn, 8 och 4 år gamla) har tillbringat stora delar av de senaste åren där. Vi går till en synagoga där och redan första gången jag kom dit kände jag att det fanns saker – konflikter, personligheter - som skulle passa till en bok. Mycket i den nya boken kommer man nog känna igen från Tre Apor.

Har du andra projekt som du jobbar med?
Jag vill uppträda på olika sätt. Jag har gått en stand up kurs till exempel och gjorde mitt första framträdande i december 2010. Det gick bra och jag hoppas fortsätta under 2011.

Vad läser du själv just nu?
Jag läste just ut “Londonstani” av Gautam Malkani. Det var lite jobbigt för författaren är nog ungefär i samma ålder som jag och skriver om liknande saker. När jag läser sådana börjar jag alltid jämföra mig och tycker att de gör allt mycket bättre Nu har jag precis börjat på "No Longer at Ease" av Chinua Achebe och det är lite lättare för jag kräver inte av mig själv att jag ska kunna skriva insatt och underhållande om politiska stridigheter i 60-talets Nigeria.

Vilken är din favoritförfattare?
Jhumpa Lahiri tycker jag jättemycket om. Hon skriver väldigt enkelt och tillbakalutat. Det händer nästan ingenting i hennes böcker, karaktärerna dricker lite te och kammar håret, och ändå är det omöjligt att sluta läsa.

Författare som har inspirerat dig?
Hur många som helst. Nästan varje gång jag läser en bok börjar jag härma författaren och låta och skriva som den. Jag kan inte hjälpa det. Sådana som Marianne Fredriksson vågar jag överhuvudtaget inte läsa för då kommer jag börja låta som en naturvurmande tant och säga saker som "gölen är som vackrast under senvintern" och "med natten kom den första frosten" hela tiden.

Vilken är din första starka läsupplevelse?
Den första jag kan komma ihåg handlingen i är en om vampyrer som jag läste flera gånger.. Jag tyckte intrigen var så smart, den handlade om en ny typ av vampyrer som var immuna mot gamla trick som vitlökar och krucifix. Hjälten sa att han skulle besegra dem med nya vapen. Jag använde den frasen mycket ett tag, om jag spelat fotboll eller pingis och förlorat "Nästa gång jag ska besegra dig. Med nya vapen."

Är det något som du skulle vilja ändra i din bok – så här i efterhand?
Jag vill inte tänka på det för jag höll på så länge med den och ändrade så mycket att jag för det mesta var helt säker på att den aldrig skulle bli klar, Hjärnan pallar inte att fundera på förbättringar i den texten mer, jag har inte ens tittat i boken sen den blev klar.

Hur var ditt första möte med bokbranschen? Berätta!
Jag träffade Richard Herold ( fd förläggare på Atlas där båda mina böcker kommit ut) när han jobbade i en liten bokaffär vid Mariatorget i Stockholm. Det var aldrig några kunder där så varje gång man kom dit blev han glad och bjöd på kaffe. En dag sa att han skulle börja jobba på bokförlag och att jag borde presentera mina idéer för honom om jag hade några. Nästa dag kom jag dit och berättade om en intervju jag gjort med några fotbollshuliganer, vilket blev fröet till min första bok “Med Uppenbar känsla för stil”.

Jag har också jobbat på tidningen Svensk Bokhandel och första dagen tog chefen med mig in i ett rum och höll en fyra timmar lång lektion om hur bokbranschen fungerar. Han ritade upp en stor karta på ett whiteboard med vilka som ägde vad och allting om agenter, distribution, tryckerier. Dagen efter skulle han ha förhör med mig, men han blev så upphetsad av ämnet att han drog hela sin föreläsning en gång till istället.

Livsmotto eller visdomsord som du vill dela med dig av?
Jag är i Bombay för tillfället och här står det visdomsord i alla anteckningsblock man köper. I min senaste står det “när allting går emot dig - kom ihåg att det är viktigt att ha en vän" Den indiska pizzakedjan Dominoes har också ett fint motto "lycka är obegränsade mängder flytande ost".










se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med